Składniki

Składniki.

Skóra. Zastanawiamy się, jaka ona jest . Na pewno najłatwiej nam wyliczyć jej wszystkie wady, niedoskonałości. Zaczynamy szukać rozwiązań, które pomogłyby utrzymać ją w dobrej kondycji. Okazuje się, że to co widzimy gołym okiem, jest zaledwie namiastką prawdziwego „wyglądu” skóry. Pod względem biochemicznym na pewno bardzo łatwo byłoby nam ją opisać. I choć w ogólnej budowie skóra każdej z nas jest taka sama, to jednak jej potrzeby są bardzo różne (ma na to wpływ wiele czynników takich jak np. hormony, dieta, choroby przewlekłe itp.) Poniżej przedstawiamy Wam główne składniki kremów Fridge i ich działanie. Pamiętajcie jednak o swoich predyspozycjach indywidualnych, naturalne składniki również potrafią uczulić i nie wszystkie z nich “polubią się z Waszą skórą”. To normalne i naturalne. Szukajcie kremu idealnego. Mamy nadzieję, że to będzie jeden z kremów Fridge ☺

Główne składniki kremów Fridge:

OLEJE I MASŁA:

Olej różany (Rosa Canina Oil) - olej różany może być pozyskiwany z całych owoców dzikiej róży (Rosa Canina Fruit Oil) lub z nasion (Rosa Canina Seed Oil). Charakteryzuje się lekko brązową lub ciemno żółtą barwą. W skład oleju z nasion dzikiej róży wchodzą sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy linolenowy i linolowy, które wzmacniają barierę ochronną skóry oraz nadają jej efekt odżywienia i regeneracji. Dodatkowo, olej różany jest obfity w karotenoidy, witaminy A, D, E, K oraz pochodne witaminy C i sole mineralne. Czytaj dalej

Olej awokado (Persea Gratissima Oil) - otrzymywany jest w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Surowiec ten jest tłustym emolientem o zielonkawej barwie i mętnej, dość gęstej konsystencji. Najważniejszymi składnikami oleju awokado są: kwas oleinowy, glicerydy kwasu linolowego, glicerydy innych kwasów tłuszczowych takich jak, np.: palmitooleinowego, palmitynowego czy stearynowego. Zawarty w emulsjach kosmetycznych olej z awokado dostarcza skórze zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnymi składnikami skóry. Czytaj dalej

Olej ze słodkich migdałów (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) - pozyskuje się poprzez tłoczenie nasion migdałowca pospolitego. W składzie oleju migdałowego występuje głównie kwas oleinowy (63-73%) oraz kwas linolowy (21-29%). Dzięki zawartości tych cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych olej migdałowy działa jak naturalny emolient - regeneruje barierę lipidową skóry i zmiękcza naskórek. Olej migdałowy jest ponadto bogaty w witaminy A, E, B1, B2 i B6. Czytaj dalej

Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) - jest pozyskiwany z drzewa arganowego (Argania spinosa). W swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, sterole i polifenole. W 99% olej ten składa się z glicerydów, z których 95% to triglicerydy. Dwa główne kwasy tłuszczowe to kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Zawiera również kwas palmitynowy i stearynowy. Dzięki tym składnikom wykazuje wiele właściwości kosmetycznych. Czytaj dalej

Olej z rokitnika (Hippophae Rhamnoides Fruit Oil) - jest pozyskiwany z miąższu lub nasion owoców rokitnika. Odznacza się unikalnym składem kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i garbników, a także witamin cenionych w kosmetyce. Zawarta w nim w dużych ilościach witamina C działa przeciwutleniająco i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Wyrównuje również koloryt skóry. Czytaj dalej

Olej z pestek moreli (Prunus Armeniaca Kernel Oil) -Olej z pestek moreli powstaje w procesie tłoczenia na zimno pestek moreli. Prawie 90% składu tego cennego oleju to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), z czego 58,5% stanowi kwas oleinowy (z grupy omega-9), a 29,3% kwas linolowy (z grupy omega-6). Olej z pestek moreli jest także źródłem witamin A, B i E. Ma działanie antyutleniające poprzez neutralizowanie wolnych rodników. W jego skład wchodzi także witamina B17, czyli tzw. amigdalina. Czytaj dalej

Olej słonecznikowy (INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil) - tłoczony na zimno ze swieżych ziaren słonecznika. Bardzo bogaty w kwas linolowy, czyli ten, który zapobiega nadmiernej ucieczce wody z naskórka. Dzięki temu procesowi skóra jest wzmocniona i miękka w dotyku. Jest również bogaty w witaminę E, co powoduje spowolnienie procesów starzenia skóry,zwiększając jej elastyczność. Jest olejem lekkim, który nie powinien zapychać ujść gruczołów skórnych. Jest polecany w szczególności do skóry tłustej i mieszanej, ponieważ reguluje prace sebum.

Olej śliwkowy (Prunus Domestica Seed Oil) - pozyskiwany jest z nasion śliwy domowej. Charakteryzuje się on ciemno-żółtym kolorem oraz pięknym, marcepanowym aromatem. Olej ten jest bogaty w kwasy: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, arachidonowy. W składzie oleju śliwkowego znajduję się także witamina E, zwana witaminą młodości, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, co przekłada się na opóźnianie procesów starzenia się skóry. Czytaj dalej

Olej kokosowy (Cocos Nucifera Oil) - jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zawiera także witaminy E i K, żelazo oraz związki fenolowe. Dzięki zawartości tych składników ma działanie przeciwutleniające. Wykazuje zdolność do wiązania wody i zatrzymywania jej w głębszych warstwach skóry. Tworzy również barierę ochronną o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Jako surowiec kosmetyczny olej kokosowy może być wykorzystywany na wiele sposobów. Czytaj dalej

Olej z pestek dyni (Cucurbita Pepo Seed Oil) - pozyskiwany jest najczęściej metodą tłoczenia na zimno. Wyróżnia się specyficznymi walorami sensorycznymi. Posiada jasnozieloną barwę z domieszką pomarańczowej do ciemnozielonej z intensywnym czerwonym zabarwieniem. Charakteryzuje go również łagodny, owocowy, a czasami orzechowy zapach. Olej z nasion dyni jest szczególnie bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 84% wszystkich kwasów tłuszczowych. Czytaj dalej

Olej truskawkowy (Fragaria Ananassa Seed Oil) - jest otrzymywany w procesie toczenia na zimno nasion z pestek truskawek. Olej jest bogatym źródłem szeregu korzystnych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą kwasy: linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy. Zawiera również wiele fitosteroli i tokoferoli, działających przeciwstarzeniowo. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są składnikiem wielu struktur ludzkiego ciała i uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Czytaj dalej

Olej ryżowy (Oryza Sativa Bran Oil) - jest otrzymywany z otrębów ryżu. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, mirystynowy, palmitynowy oraz stearynowy. Kwasy oleinowy i linolowy posiadają właściwości regenerujące i zmiękczające skórę. Stosowanie tego oleju pozwala więc pozbyć się nieprzyjemnego uczucia suchości i szorstkości naskórka. Olej zawiera ponadto znaczne ilości witaminy E i gamma-oryzanolu. Obecność tych składników sprawia, iż olej ten posiada silne właściwości przeciwstarzeniowe. Czytaj dalej

Olej makadamia (Macadamia Ternifolia Seed Oil) - pozyskiwany jest z orzechów drzew makadamia. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego (53-67%), palmitoleinowego (16-24%) i palmitynowego (8-10%). Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), posiadających zdolność do wbudowywania się w struktury cementu międzykomórkowego, olej ten zawiera szereg składników mineralnych, które stanowią materiał budulcowy skóry. Bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę A i E. W kosmetykach wykazuje działanie uelastyczniające skórę. Czytaj dalej

olej z orzechów laskowych (INCI: Corylus Arellana (Hazel) Seed Oil) - olej należący do grupy olejów suchych, czyli takich, które świetnie się wchłaniają nie pozostawiając wyczuwalnej warstwy. Dlatego też nadaje się do skóry tłustej. Działa pomocnie w regulowaniu wydzielania sebum, ściąga i tonizuje skórę. Ma silne właściwości odżywcze, pomaga ziemistym cerom odzyskać blask i koloryt, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów (witaminy A,C,E i z grupy B) jest dodawany do preparatów przeciwstarzeniowych. W oleju tym znaczącą przewagę w składzie mają kwasy tłuszczowe (przede wszystkim kwas oleinowy), które utrzymują odpowiedni stopień nawilżenia skóry, wzmacniają barierę lipidową naskórka, sprawiają, że skóra staje się promienna i wygładzona. Pełni również funkcję transportową substancji aktywnych wgłąb skóry. Nadaje się także do cery płytko unaczynionej wzmacniając i odżywiając kruche naczynka krwionośne.

Olej z nasion ogórka (Cucumis Sativus (Cucumber) Seed Oil) - ma klarowny, żółty kolor i delikatny zapach. Zawiera znaczne ilości witaminy E w postaci tokoferoli i tokotrienoli. Witamina E, zwana nie bez powodu witaminą młodości ma właściwości przeciwutleniające - zwalcza wolne rodniki, które wpływają na tworzenie się zmarszczek. Czytaj dalej

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter) - wytwarza się z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Ma jasny kolor i przyjemny, słodki, kakaowy zapach. Głównymi składnikami masła kakaowego są znaczne ilości kwasów tłuszczowych, w tym nasyconych (palmitynowy ok. 25%, stearynowy ok. 35%) i nienasyconych (oleinowy ok. 38%, linolowy ok. 2%). Zawiera również wolne kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, PP, A, E i D. Czytaj dalej

Masło shea (Butyrospermum Parkii Butter) - zwane również masłem karite ma formę twardego masła o biało-beżowym odcieniu, który po rozgrzaniu w dłoniach przybiera konsystencję płynnego i tłustego oleju. Pozyskuje się je z nasion afrykańskiego drzewa Masłosza Parka, które zawiera duże ilości żywic, kwasu oleinowego i stearynowego. Składniki te chronią warstwę rogową skóry przed nadmierną utratą wody, a także uzupełniają cement międzykomórkowy, zapewniając skórze odpowiednie nawilżenie, elastyczność i jędrność. Czytaj dalej

Masło mango (Mangifera Indica Seed Butter) - jest pozyskiwane z pestek owoców mango indyjskiego, poprzez tłoczenie na zimno. Owoc ten jest znanym, naturalnym źródłem przeciwutleniaczy obniżających wpływ wolnych rodników na ludzki organizm i zawiera między innymi: związki fenolowe, kwas askorbinowy (witamina C) i β-karoten. Masło z mango jest surowcem wykorzystywanym w recepturach preparatów kosmetycznych ze względu na zawartość cennych kwasów, m.in. kwasu palmitynowego, stearynowego, oleinowego i linolowego. Czytaj dalej

olej z nasion kawy arabika (INCI: Coffea Arabica (Coffee) Seed Oil) - olej o właściwościach regenerująco przeciwstarzeniowych. Dzięki zawartości fitosteroli łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie. Ma właściwości przeciwzapalne. Zawiera wysoką dawkę witaminy E, która działa przeciwzmarszczkowo, napina i uelastycznia skórę poprzez poprawę syntezy kolagenu i zahamowanie działania enzymów odpowiadających za rozkład elastyny (bez niej skóra staje się wiotka, opadająca). Poprawia mikrokrążenie, działa drenująco wspomagając odpływ zalegającej limfy, będzie przyczyniał się do zniwelowania opuchlizny pod oczami i walkę ze skórką pomarańczową. Olej ten jest pomocny w uzyskaniu odpowiedniego lekko brązowego kolorytu skórze, więc można go stosować w preparatach podkreślających opaleniznę. Dzięki takiemu zabiegowi skóra stanie się świetlista.

OLEJKI:

Kolejną grupą opisywanych składników są olejki. Na wstępie chciałybyśmy zaznaczyć podstawową różnicę między olejami a olejkami. Oprócz oczywistej rozbieżności w budowie chemicznej i faktu, że olejki to te co mają zapach(substancje ciekłe, wonne), w pierwszym przypadku (olejów) składnik pozyskuje się z tłoczenia nasion/pestek lub suszonych owoców, wyciskając esencje/ tłuszcz (czasem olej powstaje w wyniku ekstrakcji). W przypadku produkcji olejków, te zazwyczaj uzyskujemy w procesie destylacji z parą wodną, czyli rozdzielania mieszaniny wieloskładnikowej. Zazwyczaj ‘materiałem’, z którego pozyskujemy olejki są liście czy płatki. Pamiętajcie więc, że olej różany i olejek różany to dwie różne substancje ☺.

Olejek różany (Rosa Damascena Flower Oil) - powstaje w wyniku procesu destylacji kwiatów róży. Do pozyskiwania olejków wykorzystuje się wiele odmian róż, jednak ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne za najlepszy gatunek róży uznaje się uprawianą na południu Europy różę damasceńską (Rosa damascena). Na wyprodukowanie 1 kilograma olejku potrzeba aż 4 ton płatków kwiatów. Czytaj dalej

Olejek rozmarynowy (INCI: Rosmarinus Officinalis Oil) - pozyskuje się go z krzewu rozmarynu. Ma odświeżający, kwiatowo-ziołowy zapach. Przede wszystkim działa antyseptyczne i bakteriobójczo. Udowodniono, że kwas rozmarynowy ma działanie niwelujące stres, uspokajające. Działa tonizująco na skórę. Ma również działanie ochronne, przede wszystkim przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi takimi jak promieniowanie UV, czy wolnymi rodnikami. Można go stosować w kuracjach ujędrniających skórę, ponieważ pobudza krążenie krwi i wspomaga walkę z celluliutem.-

Olejek melisowy (INCI: Melissa Officinalis Oil) - olejek pozyskiwany z ziela melisy lekarskiej. Ma słodko- cytrusowy zapach. Wykazuje silne właściwości uspokajające i antydepresyjne. Przyczynia się do lepszego samopoczucia i utrzymania prawidłowych funkcji organizmu, działając odprężająco na ciało i umysł osoby narażonej na stresowe czynniki zewnętrzne. Działa również rozgrzewająco, przyczyniając się np. do poprawy mikrokrążenia. Ma lekkie działanie rozjaśniające, więc można go stosować w celu wygładzenia zaczerwienionych przebarwień. Działa przeciwzapalnie, tonizująco, a nawet leczniczo, wspomagając leczenie zmian skórnych takich jak np. egzema.

Olejek lawendowy (INCI: Lavandula Angustifolia Oil) - pozyskiwany z kwiatów lawendy. Nie ma koloru fioletowego, a słomkowożółty. Jest źródłem składników mineralnych, flawonoidow, czy garbników, które mają korzystny wpływ na skórę np. działając odmładzająco. Olejek lawendowy często stosowany jest w zwalczaniu zmian trądzikowych, poprzez łagodzenie zagnionych zmian skórnych. Działa również dezynfekująco i antyseptycznie. Zawarte w olejku garbniki mają różnorodne funkcje. Wpływają hamująco na nadmierne wydzielanie łoju, zwężają rozszerzone naczynia krwionośne, stymulują krążenie krwi, czy uaktywniają odpłwy limfy działając drenująco. Ponadto olejek lawendowy wpływa kojąco i relaksująco.

Olejek z rumianku rzymskiego (INCI: Anthemis Nobilis Flower Oil) - ma ziołowo-herbaciany, słodki zapach. Niebieska barwa olejku spowodowana jest obecnością chamazulenu, jednego z głównych składników olejku, który sprzyja odnowie naskórka i ma właściwości przeciwuczuleniowe. Jest olejkiem bardzo dobrze tolerowanym przez skórę, ponieważ nie wywołuje alergii. Bardzo delikatny olejek, który często polecany jest w przypadku różnych przypadłości dziecięcych, takich jak kolka czy rozdrażnienie. Jego najistotniejszymi właściwościami w kosmetyce są działanie łagodzące i kojące zaczerwienienia, podrażnienia, stany zapalne. Polecany przy skórze wrażliwej, atopowej, skłonnej do podrażnień i szybko czerwieniącej się. Ma również właściwości wspomagające gojenie się ran. Czasami stosuje się go w profilaktyce leczenia trądziku różowatego jako substancja zmniejszająca nasilenie rumienia.

Olejek bergamotowy (INCI: Citrus Aurantium Bergamina (Bergamot) Fruit Oil - otrzymywany ze skórek owoców drzewa bergamotowego. Znany przede wszysykim ze względu na swój niezwykły, cytrusowy zapach. Jest doskonałym antyseptykiem, stosowany przy opatrywaniu ran i skaleczeń oraz przy niektórych stanach zapalnych skóry. Ma działanie łagodzące napięcia nerwowe, stresy, emocje i stany depresji.

Olejek bazyliowy (INCI:Ocimum Basilicum (Basil) Oil ) - olejek ten cechuje się balsamicznym aromatem. Jest doskonałym środkiem przeciwbólowym oraz redukuje uczucie swędzenia, pieczenia. W olejku bazyliowym jednym ze składników jest linalool, wykazujący właściwości antyseptyczne, czyli przeciwbakteryjne, udowodniono również że hamuje rozwój patogennych grzybów. Ma działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwstarzeniowe. Stosowany w aromaterapii ma działanie uspokajające, odprężające. Niweluje zmęczenie i stres, stosuje się go również w leczeniu migren czy depresji. Wspomaga działnie innych olejków eterycznych.

olejek neroli (INCI: Citrus aurantium Leafs (Neroli) Oil) - jasnożółty olejek o pięknym kwiatowo-cytrusowym zapachu. Obok różanego, jeden z najcenniejszych olejków eterycznych. Zawarte w tej substancji bioflawonoidy przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo. Inne badania przeprowadzne z udziałem tego olejku wykazały jego działanie przeciwzmarszczkowe dzięki działaniu na grupę enzymów zwanych metaloproteinazami. Są to enzymy które mają za zadanie doprowadzić do rozpadu kolagenu i elastyny, czyli pozbawiają skórę jędrności i elastyczności. Olejek neroli hamuje działanie tych enzymów. Polecany do skóry suchej, naczyniowej, podrażnionej, ponieważ przywraca odpowiednie nawilżenie, łagodzi i rozjaśnia zmiany zapalne. Ma również działanie odprężające.

olejek eteryczny pomarańczowy( INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil) - ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, lecznictwie czy w kuchni. Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, łagodzi stany zapalne, które mogą prowadzić do wyprysków. Działa również antyoksydacyjnie, ponieważ w jego składzie znajdziemy związki z grupy monoterpenów (np. limonen- zwalczający wolne rodniki). Poprawia krążenie, a dodawany do peelingów, nie tylko wspomaga złuszczanie naskórka, ale działa ujędrniająco. Poprawia przepływ krwi i nastrój. Dzięki zawartości witaminy C rozjaśnia przebarwienia, ciemne plamy, poprawia ogólny wygląd cery, czyniąc ją odprężoną i rozświetloną.

olejek eteryczny z mandarynki (INCI: Citrus Reticulata Peel Oil) - olejek o przyjemnym, słodkim zapachu pozyskiwany ze skórek mandarynki. Ma właściwości antyseptyczne i nawilżające. Jest olejkiem łagodnym, dlatego często występuje w produktach dla dzieci. Polecany w pielęgnacji skóry pozbawionej jędrności, czy w walce z przebarwieniami i rozstępami. W aromaterapii słynie ze swoich właściwości wyciszających, zmniejszających napięcie i stres.

olejek eteryczny imbirowy (INCI: Zingiber officinalis) - produkowany jest z korzenia rośliny imbiru i ma intensywny, korzenny zapach. Chyba każdy z nas wie, że imbir ma właściwości rozgrzewające, przyjemnie pobudza nasze ciało i umysł. Dzięki temu, że przyspiesza krążenie krwi i rozgrzewa skórę, ma zastosowanie w preparatach zwalczających skórkę pomarańczową. Przyczynia się do zahamowania reakcji związków, które odpowiadają za stany zapalne w naszym organizmie. Ma również działanie antyseptyczne i przeciwbólowe.

Olejek kawowy (INCI: Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract) - olejek ten przede wszystkim ma właściwości pobudzające, wspomagające koncentrację. Przez swój piękny, aromatyczny zapach, jest stosowany jako składnik odpowiadający za walory zapachowe kosmetyków. Stosowany do pobudzającego masażu twarzy i ciała.

Olejek z mięty zielonej (INCI: Mentha viridis Leaf Oil) - olejek eteryczny otrzymywany w procesie destylacji parą wodną liści rośliny mentha viridis . Zawiera wysokie stężenie karwonu decydujące o apetycznym słodkim, miętowym zapachu, który towarzyszy wielu rodzajom kosmetyków (szampony, żele, kremy do golenia). Ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dlatego występuje jako składnik kosmetyków do walki z trądzikiem. W aromaterapii wykorzystywany do łagodzenia stanów nerwowych, stresów, łagodzi również zmęczenie.

Olejek goździkowy (INCI: Eugenia caryophylli Oil) - olejek eteryczny pozyskiwany z pąków goździka. Ma przyjemny korzenny zapach. W tej substancji możemy doszukać się kilku cennych składników odżywczych takich jak wapń, magnez czy potas. Olejek goździkowy ma zastosowanie w leczeniu trądziku, ponieważ działa bakteriobójczo oraz przeciwgrzybiczo. Zawarty w olejku eugenol wykazuje działanie przeciwzapalnie i redukuje stres oksydacyjny, czyli hamuje procesy starzenia. Ten sam składnik przyczynia się do poprawy krążenia krwi, więc można używać go do preparatów wspomagających walkę z cellulitem. Stosowany w aromaterapii jako substancja łagodząca stany depresyjne i przeciwdziałająca zmęczeniu umysłowemu.

olejek eteryczny z lisci eukaliptusa (INCI:Eucalyptus Radiata Leaf Oil) - olejek pozyskiwany z liści eukaliptusa o odświeżającym zapachu. Jego główną składową jest tak zwany cyneol (lub eukaliptol), który ma działanie przeciwbakteryjne. Olejek można więc stosować jako składnik dezynfekcyjny do skóry ze stanem zapalnym czy trądzikiem. Używany w aromaterapii czy masażu służy do odprężenia, łagodzi napięcie i stres.

absolut z różowego i niebieskiego lotosu (INCI:Pink Lotus Absolute, Blue Lotus Absolute) - jest to tak zwany olejek absolutny, który zalicza się do olejków eterycznych z tym, że w jego składzie występują tylko lotne związki zapachowe. Dlatego przede wszystkim służy jako substancja zapachowa o pięknym kwiatowym, lotosowym aromacie.

absolut z zielonej herbaty (INCI:Camellia Sinensis (GreenTea) Oil) - tak jak w przypadku absolutów z kwiatów lotosu, jest to rodzaj olejku eterycznego, który zawiera tylko zapachowe związki lotne. Nadaje produktom piękny, herbaciany zapach.

EKSTRAKTY:

Kolejną grupą składników występujących w naszych produktach są ekstrakty zwane inaczej wyciągami. Nazywają się tak, ponieważ pozyskiwane są z procesu zwanego ekstrakcją. Polega on na wyodrębnieniu danego składnika/składników za pomocą dyfuzji. Czyli pożądana przez nas substancja poprzez energiczne mieszanie i wstrząsanie ‘przemieszcza’ się ze źródła do rozpuszczalnika np. wody, który potem podlega zagęszczeniu. (Czasami niektóre olejki eteryczne są pozyskiwane za pomocą ekstrakcji, ale w większości przypadków olejki otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną). Ekstrakty to grupa związków bardzo bogata w minerały, witaminy oraz w substancje zwane flawonoidami.

Ekstrakt bluszczu (INCI: Hedera Helix (ivy) Extract) - substancja słynąca ze swoich właściwości ujędrniających skórę, zmiękczających naskórek i przyspieszających usuwanie cellulitu. Zawarte w ekstrakcie grupy związków zwane saponinami skutecznie przyczyniają się do przenikania substancji aktywnych, które drenują nagromadzone w tkance płyny, poprawiając mikrokrążenie. Saponiny działają przeciwgrzybiczo i łagodzą podrażnienia. Hederyna (również należąca do grupy saponin), wpływa na zachowanie jędrności naszej skóry, ponieważ hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład włókien elastycznych i kwasu hialuronowego. Polecany w pielęgnacji skóry tłustej.

Ekstrakt kakao (INCI: Theobroma Cacao Extract) - wyciąg z nasion kakaowca,zawiera witaminy A, E, F, magnez oraz kompleks substancji pobudzających w skórze produkcję beta-endorfin (substancji poprawiających samopoczucie skóry). Działa tonizująco, i przeciwzmarszczkowo. Zawarte w kakao substancje działają jak naturalne filtry, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania. Dodatkowo sprawia ono, że opalenizna utrzymuje się dłużej.

Ekstrakt z chabra bławatka (INCI: Centaurea cyanus (Cornflower/Bluebottle) Flower Extract) - bogate źródło flawonoidów, soli mineralnych, kwasów organicznych i witaminy C-działa rozjaśniająco na przebarwienia i przeciwzmarszczkowo. Łagodzi stany zapalne i ma kojący wpływ na podrażnienia. Dodatkowo wzmacnia naczynka krwionośne oraz ma działanie obkurczające. Wspaniale pielęgnuje skórę wrażliwą i suchą. Polecany jest w pielęgnacji delikatnej skóry w okolicy oczu.

Ekstrakt zielonej herbaty (INCI: Camelia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract) - obfituje w polifenole, które zapewniają silne działanie antyoksydacyjne. Wzmacniają one system odpornościowy oraz chronią komórki skóry przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku działania promieni słonecznych oraz szkodliwych czynników środowiskowych. Polifenole wykazują również działanie ściągające i łagodzące pieczenie. Dzięki zawartości witaminy K, ekstrakt z zielonej herbaty działa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych, dlatego polecany jest w przypadku skór wrażliwych i skłonnych do podrażnień.

Ekstrakt z kawy (Coffea Arabica Seed Extract) - znalazł zastosowanie w kosmetyce głównie dzięki wysokiej zawartości kofeiny oraz charakterystycznemu, przyjemnemu zapachowi. Kofeina, dzięki zawartości związków polifenolowych posiada właściwości antyoksydacyjne. Jest stosowana głównie w celu redukcji zmarszczek i ujednolicenia kolorytu skóry. Stosowana jako dodatek do kremów pod oczy daje efekt rozjaśniający. Przeciwdziała opuchnięciom pod oczami, ze względu na zdolność poprawienia mikrokrążenia krwi, a także właściwości ściągające. Czytaj dalej

Ekstrakt z lnu (INCI: Linum usitatissimum Seed Extract) - jego dobroczynne działanie znane jest od wielu lat. Ekstrakt z nasion lnu ma silne właściwości nawilżające (w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiadające za utrzymywanie odpowiedniego poziomu wody w komórkach)- przeznaczony jest do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Doskonale wygładza i zmiękcza skórę, dlatego jest dodawany do peelingów czy pianek/żeli do mycia twarzy. Zawiera szereg substancji o działaniu przeciwutleniającym (witamina E) i przeciwzapalnym, jest używany jako środek łagodząco-kojący podrażnienia. Reguluje gospodarkę tłuszczową skóry. Zapobiega powstawaniu trądziku i zatykaniu ujść gruczołów skórnych.

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego (INCI: Ginkgo Biloba Leaf Extract) - przede wszystkim to wyciąg o silnych właściwościach odmładzających- polecany przy skórach dojrzałych. Zawiera substancje o działaniu przeciwstarzeniowym min. polifenole i flawonoidy. Substancje te to silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Zmniejszają widoczność już powstałych zmarszczek poprzez wygładzenie i stymulację syntezy kolagenu. Stosowany również w przypadku cery wrażliwej, płytko unaczynionej, ponieważ uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Wyciąg z miłorzębu działa stymulująco na procesy rozpadu tkanki tłuszczowej, dlatego jest też składnikiem wielu preparatów antycellulitowych.

ekstrakt z żeńszenia (INCI: Panax Ginseng Root Extract) - wyciąg o silnych właściwościach rewitalizujących skórę. Stosowany w przypadku cer ziemistych pozbawionych blasku, przywraca im naturalny, świeży/zdrowy koloryt, odżywia, wygładza i wzmacnia. Działa silnie antyoksydacyjnie, czyli przeciwstarzeniowo, chroniąc naszą buzię przed szkodliwymi czynnikami przyczyniającymi się do powstawania zmarszczek. Poprawia mikrokrążenie oraz wzmacnia kruche naczynka krwionośne, więc polecany jest również w przypadku cer wrażliwych, naczyniowych

INNE:

Wosk pszczeli (INCI: Cera alba) - produkt wytwarzany przez młode pszczoły, wykorzystywany m.in. do budowy plastrów i uszczelniania gniazd. Charakteryzuje się przyjemnym zapachem zbliżonym do zapachu miodu. Nadaje się do każdego typu skóry, choć głównie polecany do cery suchej i odwodnionej, ponieważ słynie z właściwości natłuszczających. Dzięki obecności kwasu palmitynowego, który jest składnikiem ludzkiego naskórka, uzupełnia niedobory w nim występujące, wzmacniając go i chroniąc. Chroni skórę przez nadmiernym odwodnieniem, poprzez tworzenie tzw. płaszcza lipidowego, który hamuje parowanie wody. Działa wygładzająco, uelastyczniająco (dzięki zawartości witaminy A), zmiękczająco i przeciwzapalnie.

Miód (INCI: Mel) - pyszny produkt wytwarzany przez pszczoły, bogaty w wiele składników odżywczych, znany przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Głównie podjadany łyżkami kiedy jesteśmy przeziębieni. I nic dziwnego, ponieważ wykazuje działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne, antybiotyczne. W skład miodu wchodzą przede wszystkim: cukry, witaminy, enzymy, makro i mikroelementy, kwasy owocowe, które przyczyniają się do odżywienia i regeneracji skóry i naskórka. Miód doskonale łagodzi podrażnienia skóry. Ma zdolność przenikania przez barierę warstwy rogowej. Zmiękcza, wygładza i lekko rozjaśnia skórę. Utrzymuje prawidłowe nawilżenie.

Kofeina (INCI: Caffeine) - jest to związek z grupy alkaloidów, który oprócz znanych właściwości takich jak poprawa koncentracji, ma udowodnione działanie antyoksydacyjne. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jest również częstym składnikiem produktów o działaniu zwalczającym skórkę pomarańczową, ponieważ poprzez stymulację przemiany materii poprawia mikrokrążenie krwi i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu (tłuszcze poddawane są procesowi lipolizy, czyli rozpadu i łatwiej się ich ‘pozbyć’ z organizmu). W naszych kosmetykach kofeina i kawa wiodą prym w produktach do niwelowania opuchnięć pod oczami (bestsellerowy 4.1 coffee eye) lub w peelingu i kremie kawowym do ciała dedykowanym do walki z cellulitem.

Kawa arabska (INCI: Coffea arabica) - jest bogata w kofeinę (0,8-2,8%), więc właściwości tego składnika znacząco pokrywają się z właściwościami opisanymi wyżej. Ponadto kawa bogata jest w wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy fitosterole o działaniu przeciwstarzeniowym i hamującym proces fotostarzenia, kwas galusowy i cytrynowy oraz olejek eteryczny kawowy. Zastosowana do peelingów powoduje wygładzenie skóry, uelastycznia ją poprzez napięcie (dzieje się to dzięki odwodnieniu komórek).

naturalna krzemionka (INCI: silica) - zwana inaczej siliką lub dwutlenkiem krzemu. To składnik w wyglądzie przypominający piasek i może występować pod postacią proszku lub różnej średnicy ziarenek. W naszym przypadku używamy ziarenek o drobnej średnicy i wykorzystujemy krzemionkę do produkcji bardzo delikatnych peelingów, które nie podrażniają skóry, jednocześnie przyczyniając się do dokładnego usunięcia martwego naskórka. Z innych właściwości krzemionka jest składnikiem wielu produktów kolorowych, ponieważ pięknie odbija światło. Dzięki zdolności do pochłaniania sebum, znalazła zastosowanie również w kosmetykach przeciwtrądzikowych i polecana jest szczególnie do cery tłustej, problematycznej i mieszanej.

Glinki, Kaolin (INCI:illite, Montmorillonite) - naturalny produkt mineralny, który bogaty jest w mikroelementy i sole mineralne (między innymi wysokie stężenie krzemu i tlenku glinu). W zależności od koloru użytej glinki, maja one różne właściwości. Te które najczęściej używane są w laboratorium Fridge, to glinka różowa bądź mieszanka glinek. Ich głównym zadaniem jest wchłonięcie nadmiaru sebum, uspokojenie, zmatowienie skóry. Mają również działanie przeciwzapalne, łagodzą podrażnienia. Stosuje się je w przypadku cery problematycznej, wrażliwej lub z tendencją do przetłuszczania się.

sól morska - składnik pełniący funkcję doskonałego środka ściernego, który dokładnie oczyszcza skórę poprzez usuwanie martwych komórek naskórka. Dzięki wcieraniu kosmetyków z solą morską uzyskujemy poprawę krążenia. Sól działa również antybakteryjnie oraz świetnie łagodzi zaczerwienienia wywołane zmianami skórnymi takimi jak trądzik. Dodatkowo uzupełnia składniki mineralne i zatrzymuje wilgoć w skórze. Preparaty na bazie soli morskiej świetnie przygotowują skórę do kolejnych zabiegów, a dzięki usunięciu warstwy rogowej poprawiają zdolność przyswajania składników aktywnych zawartych w preparacie peelingującym jak i kosmetykach nakładanych po wykonanym masażu ciała.

Skwalan (INCI: Squalane) - substancja pozyskiwana z oliwy z oliwek. Jest to składnik budulca komórkowego warstwy rogowej naskórka, więc jego zadaniem jest dbanie o zachowanie odpowiedniej ochrony skóry poprzez nierozerwalność bariery hydrolipidowej. Wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe eliminując szkodliwe wolne rodniki. Jest to substancja olejowa, którą można zaliczyć do olejów lekkich, dobrze wchłanianych. Oprócz tego skwalan działa przeciwzapalnie

Pantenol (INCI: Panthenol) - prowitamina witaminy B5 czyli kwasu pantotenowego. Należy do grupy z witamin B, bez których nie mógłby prawidłowo przebiegać cykl przemian metabolicznych komórek. Łatwo wchłania się przez barierę warstwy rogowej. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka, przyspieszając gojenie i łagodząc podrażnienia. Działa przeciwzapalnie. Podwyższa wilgotność skóry, uelastycznia ją. Dzięki temu skóra jest miękka i jędrna. Przyspiesza opalanie, a jednocześnie chroni skórę przed skutkami nadmiernego działania promieni UV.

Lanolina (INCI: Lanolin) - produkt uboczny otrzymywany przy oczyszczaniu wełny owczej. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "lano" co oznacza wełna. Jest mazią/woskiem wchłaniającym się w skórę, ale zostawiającym lekką wyczuwalną pod palcami warstewkę, która ma właściwości ochronne. Lanolina uzupełnia barierę lipidową skóry i hamuje utratę wody, dzięki czemu działa zmiękczająco i nawilżająco. Stosuje się ją jako środek wygładzający, natłuszczający i uelastyczniający skórę. Polecana w szczególności do skóry suchej, łuszczącej się i odwodnionej. Ten składnik jest również świetnym naturalnym emulgatorem, czyli takim związkiem, który wiążąc się z wodą umożliwia powstanie emulsji.

Gliceryna (INCI: Glycerin) - posiada silne właściwości higroskopijne. Jest jednym z najstarszych czynników wykorzystywanych do nawilżania skóry. Przyciąga wodę z otoczenia zatrzymując wilgoć w warstwie rogowej naskórka, dzięki czemu w sposób widoczny go nawilża. Wyraźnie poprawia elastyczność i miękkość skóry. Dzięki odpowiedniej wielkości cząsteczkom jest idealnym nośnikiem substancji aktywnych wgłąb skóry, czyli ułatwia ich wchłanianie. Nadaje kremom gładkość i zapobiega ich nadmiernemu wysuszeniu.

mocznik (INCI: Urea) - mocznik jest składnikiem NMF (Natural Moisturizing Factor) czyli wchodzi w skład naturalnego czynnika nawilżającego. Jak sama nazwa wskazuje, jego główną funkcją jest nawodnienie skóry oraz utrzymanie tego nawodnienia na odpowiednim poziomie. Jeśli z jakiś powodów następuje spadek stężenia mocznika w skórze, staje się ona sucha i podatna na podrażnienia. Bardzo często, gdy słyszymy słowo mocznik, pada również określenie humektant. Jest to taki rodzaj związków, które pochłaniają wilgoć i mocznik należy również do tej grupy. Używany jest we wszelkiego rodzaju kosmetykach począwszy od pasty do zębów, skończywszy na kremach i balsamach. W zależności od użytego stężenia ma właściwości nawilżające (do 10%), zmiękczające (15-20%) oraz antyseptyczne i złuszczające (około 30% i więcej).

Kwas mlekowy (INCI:Lactic Acid) - tak jak w przypadku mocznika, jest składnikiem NMF, czyli jego właściwości oscylują wokół utrzymania odpowiedniego nawodnienia i nawilżenia skóry poprzez ochronę warstwy lipidowej naskórka. Stosując wyższe stężenie kwasu mlekowego w kosmetykach uzyskuje się również właściwości złuszczające i zmiękczające naskórek. Działa korzystnie na syntezę kolagenu i elastyny, hamuje procesy starzenia i spłyca widoczne zmarszczki, co sprawia, że nasza skóra wygląda na bardziej promienną (lekko rozjaśnia) i wygładzoną. Działa również antybakteryjnie i uśmierza stany zapalne spowodowane np. pojawieniem się bolesnych zmian ropnych w trądziku. Kwas mlekowy przywraca naturalne pH skórze i jest naturalnym filtrem UV.

Alantoina (INCI:Allantoin) - składnik pochodzący z rośliny żywokostu. Jest to substancja bardzo łagodna dla naszej skóry, nie wywołująca podrażnień czy alergii, dlatego ma szerokie zastosowanie w kosmetykach dla cery wrażliwej oraz w produktach dla dzieci. Alantoinę stosujemy jako środek łagodzący podrażnienia, stany zapalne, ponieważ ma właściwości przyspieszające gojenie się mikroranek naskórka. Dodatkowo zmiękcza i wygładza skórę.

Pigmenty mineralne mika, dwutlenek tytanu, tlenek srebra (INCI:Mica, Titanium Dioxide, Silver Oxide) - substancje nieorganiczne pochodzenia mineralnego. Są to swego rodzaju pigmenty, których zadaniem jest rozświetlenie skóry. Dzięki tym drobinkom uzyskujemy świetlisty wygląd skóry. Nasza buzia wygląda świeżo, zdrowo, promiennie. Dodatkowo mają działanie chroniące przed promieniowaniem UV. UWAGA! Wiemy, że niektóre z was mają wątpliwości co do dwutlenu tytanu (Titanium Dioxide), ponieważ w internecie pojawiają się informacje o szkodliwości tego składnika występującego w postaci nanocząsteczek. Pragniemy Was uspokoić - korzystamy tylko z pewnego źródła, a używany przez Fridge pigment posiada certyfikat, który informuje, że ta substancja nie zawiera szkodliwych nanocząsteczek.

Alkohol cetylowy (Cetyl alkohol) - zaczynamy wkraczać na ścieżkę substancji o groźnych nazwach. Przecież słysząc słowo alkohol od razu przychodzi nam na myśl substancja, która na pewno wysuszy i podrażni buzię. To nie może być nic dobrego. A jednak łatwo się pomylić. Alkohole to grupa związków chemicznych, które zawierają cząsteczkę wodorotlenową w swoim składzie (-OH). Grupa ta jest dość liczna, a substancje wywodzące się z niej niekoniecznie mają takie same właściwości jak źle osławiony alkohol etylowy. Dlatego nie bójmy się nazw, tylko sprawdzajmy skąd dany składnik pochodzi i jakie są jego właściwości. Alkohol cetylowy to nawilżająca (nie jest drażniąca i wysuszająca) substancja tłuszczowa. Tworzy lipidowy film na powierzchni skóry ograniczając parowanie wody z naskórka. Z łatwością penetruje przez martwy naskórek przez co skutecznie kondycjonuje także żywe partie skóry. Może być używany jako zagęstnik poprawiający konsystencję kremu czyniąc go łatwiejszym w aplikacji, bardziej gładkim, czy służyć jako emulgator (więcej o emulgatorach na końcu).

Guma guar (INCI: Cyamopsis tetragonoloba gum), guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) - pierwszy składnik to substancja pochodzenia roślinnego, zaś guma ksantanowa pozyskiwana jest z fermentacji jednego gatunku bakterii i jest niczym innym jak polisacharydem (cukrem złożonym). Oba składniki używane są jako zagęstniki do kremów, stabilizatory, czy substancje żelujące. Czyli ich głównym zadaniem jest utrzymanie prawidłowej tekstury kosmetyku.

Emolienty (Cetearyl Olivate, , Sorbitan Olivate, Cetyl Palmitate, Sorbitan Oleate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Sodium Lauroyl Lactylate) - są to substancje, preparaty, których zadaniem jest natłuszczenie i nawilżenie skóry. Dzieje się to dzięki utworzeniu na powierzchni skóry pewnego rodzaju filmu (zwanego warstwą okluzyjną), która chroni przed ucieczką wody z naskórka. Zazwyczaj emolienty nie uczulają i polecane są nawet dla osób z bardzo reaktywną skórą, czy zmagających się z atopowym zapaleniem skóry. Po aplikacji samego emolientu lub kremu zawierającego ten składnik skóra staje się miękka i wygładzona.

Emulgatory/środki powierzchniowo czynne (Sorbitan Palmitate , Sodium Lauroyl Lactylate Sorbitan Stearate, Sucrose Cocoate, Glyceryl Stearate, Glycerol Monostearate, , Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Decyl Glucoside, Disodium Lauryl Sulfosuccinate (and) Sodium Cocoyl Isothionate (and) Zea Mays (corn) starch (and ) Cetearyl alcohol and Hydrogenated Castor Oil (and) Cocoamidopropyl Betaine - przy produkcji kosmetyków, często podczas mieszania różnych składników dochodzi do pewnego rodzaju problemu, jakim jest niemieszanie się różnych cieczy (np. faza olejowa i wodna). Jeśli chcemy uzyskać kosmetyk o gładkiej, jednolitej konsystencji potrzebujemy specyfiku, który ułatwi nam połączenie takiej mieszaniny w jedną całość- stworzy emulsję. Takimi substancjami są środki powierzchniowo czynne, a dokładniej grupa emulgatorów. Jest ona bardzo liczna i często jeden emulgator nie wystarcza, aby efektywnie połączyć różne związki, dlatego zazwyczaj używa się mieszaniny emulgatorów. Związki te muszą spełniać kilka kryteriów. Przede wszystkim są nietoksyczne i bezzapachowe. Nie oddziałują z powstałą emulsją, a jednocześnie utrzymują jej stabilność, czyli sprawiają, że mieszanina nie wróci do poprzedniej, niekorzystnej formy. W kosmetykach Fridge używa się tylko sprawdzonych, roślinnych emulgatorów, które nie podrażniają i nie wysuszają skóry. Niektóre z tych emulgatorów są również używane w kosmetyce jako emolienty, a te wymienione na końcu listy mają również funkcję myjącą, usuwającą zanieczyszczenia z powierzchni skóry.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium