Wersje językowe
składniki

Nasze składniki roślinne pochodzą z upraw ekologicznych. Większość z północy Europy a olej różany z XIII wiecznego opactwa cysterskiego, które należy do fridge. W lecie na północy dzień jest dłuższy i rośliny mają więcej światła, co korzystnie wpływa na ich rozwój. Surowce pozyskiwane z roślin hodowanych w takich warunkach mają bardzo dużą wartość odżywczą.



1. fridge stosuje oleje roślinne (np. olej różany, rokitnikowy, słonecznikowy) pozyskiwane z roślin pochodzących z upraw ekologicznych i tłoczone na zimno. Tak powstają niepowtarzalne składniki o dużej wartości biologicznej, pełne cząsteczek budulcowych łatwo przyswajanych przez skórę.
fridge nie stosuje syntetycznych tłuszczy pochodzenia petrochemicznego, parafiny i silikonu, które pokrywają skórę filmem podobnym do gumowej rękawiczki zaburzając przez to jej funkcje. Co więcej nawet najlepsze składniki aktywne rozpuszczone w oleju pochodzenia syntetycznego nie wnikają w głąb skóry tylko pozostają na jej powierzchni.

2. fridge nie stosuje konserwantów chemicznych ( najpopularniejsze z nich: formaldehydy i parabeny - budzą zaniepokojenie u wielu naukowców...).

3. Substancje aktywne występujące w preparatach fridge pochodzą tylko z surowców naturalnych. Charakteryzują dużą wartością odżywczą. Naturalne olejki eteryczne wnikają przez warstwę naskórka, do skóry właściwej i docierają do krwiobiegu. Zapewnia to prawidłowe odżywienie tkanek, wydalanie toksyn, stymuluje naturalne procesy odnowy komórkowej. Skóra staje się mocniejsza!

Syntetyczne składniki aktywne to surowce o koncentracjach niemożliwych do pozyskania ze źródeł naturalnych, brak im tylko jednego: witalności.

4. fridge zawiera tylko naturalne filtry UV (np masło Shea). Filtry syntetyczne, jak wynika z badań, często działają alergennie.

SKŁADNIKI:

Olej awokado tłoczony na zimno (bio)

Olej z pierwszego tłoczenia,  zawiera  nienasycone kwasy tłuszczowe, a także kompleks witamin, w tym charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym tokoferole (witamina E),  karoteny – prowitaminę witaminy  A, witaminę D.  Ze  względu na obecność, biogennego dla organizmu ludzkiego  skwalan posiada właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne, przyśpiesza regenerację tkanek. Ma właściwości odmładzające, hamuje proces starzenia się skóry. Łatwo  wchłaniany przez skórę,  odżywia ją, działa przeciwalergicznie, łagodząco,  ogranicza nadmierne odparowywanie wody. Szczególnie  zalecany do pielęgnacji cery wrażliwej, problematycznej,  suchej, starzejącej się.

Olej migdałowy zimno tłoczony ( bio )

Otrzymywany jest z nasion owoców drzewa migdałowego. 

Olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy:  A, B1, B2, B6, D i E.
Olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem ( wygładza skórę). Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie. Olej migdałowy stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz do skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę dzięki temu chętnie używany jest do masażu.

Olejek różany (INCI: Rosa Damascena Flower Oil)

ten najcenniejszy pośród olejków eterycznych ma silne działanie odmładzające, pobudza mikrocyrkulację krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia i przesuszenia skóry. Poprawia samopoczucie.

Olejek rozmarynowy (INCI: Rosmarinus Officinalis Oil)

Olejek rozmarynowy (INCI: Rosmarinus Officinalis Oil) - pobudza krążenie krwi, działa odżywczo a także leczniczo na ewentualne infekcje skóry.

Olejek melisowy (INCI: Melissa Officinalis Oil)

Olejek melisowy (INCI: Melissa Officinalis Oil) - działa przeciwstarzeniowo, antyseptycznie i uspokajająco.

Olejek lawendowy (INCI: Lavandula Angustifolia Oil)

działa przeciwzmarszczkowo i łagodząco. Goi stany zapalne skóry. Działa odprężająco i uspokajająco.

Olejek z rumianku rzymskiego (INCI: Anthemis Nobilis Flower Oil)

działa łagodząco i kojąco szczególnie na skórę delikatną, suchą i wrażliwą ze skłonnością do pękających naczyń krwionośnych.

Olejek berganotowy (INCI: Citrus Aurantium Bergamina (Bergamot) Fruit Oil

otrzymywany z owoców drzewa bergamotowego. Znany przede wszysykim ze względu na swój niezwykły zapach. Jest doskonałym antyseptykiem, stosowany przy opatrywaniu ran i skaleczeń oraz  przy niektórych stanach zapalnych skóry. Ma działanie łagodzące napięcia nerwowe, stresy, emocje i stany depresji.

Olejek bazyliowy (INCI:Ocimum Basilicum (Basil) Oil )

ma działanie pobudzające i odświeżające. Jest doskonałym środkiem przeciwbólowym, łagodzi stany lękowe i depresje. Działa immunologicznie i przeciwgrzybicznie. Wspomaga działnie innych olejków eterycznych.

olejek neroli (INCI: Citrus aurantium Leafs (Neroli) Oil)

obok różanego jeden z najcenniejszych olejków eterycznych; otrzymywany z kwiatów hiszpańskiego drzewa pomarańczy gorzkiej o wyjątkowo pięknym zapachu; tonizuje, wpływa korzystnie na przesuszoną skórę, pękające naczynka; odmładza, opóźnia proces powstawania zmarszczek, starzenia skóry; pozytywnie wpływa na zmysły – odpręża.

olejek eteryczny pomarańczowy INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil

uspokaja skórę,  łagodzi zmysły.

olejek eteryczny imbirowy (INCI: Zingiber officinalis)

pobudza krążenie krwi i rozgrzewa skórę.

Olej różany Rosa Rugosa (INCI: Rosa rugosa (Japanese Rose) Fruit Oil)

pozyskiwany przez tłoczenie nasion róży. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3-6-9), witaminy A, C, D i E, flawonoidy, karotenoidy a także składniki mineralne (Na, K, Ca, P, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al). Nazywany olejem młodości ze względu na właściwości regenerujące, nawilżające i antyoksydacyjne. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, działa ujędrniająco i rozjaśnia skórę, zmniejsza przebarwienia. Ma bardzo dużą zawartość witaminy C więc jest polecany przy cerach suchych, dojrzałych i naczynkowych. Hamuje starzenie się skóry, chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia naczynia krwionośne.

Olej różany Rosa Canina (INCI: Rosa Canina Fruit Oil)

Należy do olejów ekskluzywnych. Tłoczony na zimno z owoców róży jest bogaty w witaminy i minerały. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3-6-9), witaminy A, C, D i E, flawonoidy. działa uelastyczniająco i antyoksydacyjnie, opóźnia proces starzenia się skóry, redukuje powstawanie zmarszczek.

Olej rokitnikowy (INCI: Hippophae Rhamnoides)

zawiera m in. duże ilości karotenoidów, prekursorów witaminy A. Charakteryzuje go silne działanie regenerujące, antyoksydacyjne. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwobrzękowo. Nadaje skórze ładny, brzoskwiniowy kolor.

Olej arganowy (INCI: Argania spinosa Kernel Oil)

bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych. Chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i sprzyja gojeniu. Wspomaga regulację pracy gruczołów łojowych. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.

Olej słonecznikowy (INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil)

to bogate źródło kwasów wielonienasyconych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy E. Świetnie uelastycznia skórę.

Olejek kawowy (INCI: Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract)

olejek ma właściwości pobudzające. Stosowany do pobudzającego masażu twarzy i ciała.

Olej kokosowy ( bio ) INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil

otrzymywany z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej.
Pięknie pachnie kokosem. Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, który wspomaga układ immunologiczny. Dodatkowo bogaty w  kwas stearynowy i palmitynowy oraz kwas kaprynowy i kapronowy. Ma wysoką zawartość witaminy E, która działa ochronnie na warstwę tłuszczowa naskórka, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia tkankę łączną i wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądziku. Olej kokosowy zalecany jest do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry w szczególności skóry suchej i popękanej. Na skórze tworzy warstwę, ochronny film.

Masło kakaowe (INCI: Theobroma Cacao Seed Butter)

tłuszcz pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao L) o przyjemnym zapachu kakao. Natłuszcza i uelastycznia skórę. Wykazuje korzystne działanie w stosunku do skóry suchej, w stanach zapalnych i oparzeniach słonecznych.

Masło Shea (INCI: Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit

otrzymywane z nasion drzewa masłowego (Vittelaria paradoxa) znane również jako masło karite lub olej z masłosza. W jego skład wchodzą odżywcze substancje tłuszczowe, witaminy E, F oraz substancje, które chronią skórę przed promieniami UVB. Tłuszcz ten charakteryzujący się dużym powinowactwem do warstw lipidowych naskórka, wspomaga ich ochronne działanie. Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości. Jest naturalnym filtrem słonecznym.

Wosk pszczeli (INCI: Cera alba)

produkt wytwarzany przez młode pszczoły, wykorzystywany m.in. do budowy plastrów i uszczelniania gniazd. Charakteryzuje się przyjemnym zapachem zbliżonym do zapachu miodu. Surowiec łatwo wchłaniany przez skórę. Działa wygładzająco, uelastyczniająco i zmiękczająco. Preparaty zawierające go w swoim składzie świetnie się rozsmarowują.

Miód (INCI: Mel)

naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, zawierający m in. cukry, witaminy, enzymy, makro i mikroelementy, kwasy owocowe. Wykazuje działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne, antybiotyczne. Łagodzi podrażnienia skóry. Ma zdolność przenikania przez barierę warstwy rogowej. Zmiękcza, wygładza i lekko rozjaśnia skórę. Utrzymuje prawidłowe nawilżenie oraz dostarcza jej wielu substancji odżywczych. Przyspiesza metabolizm komórek oraz procesy regeneracyjne naskórka.

Ekstrakt bluszczu (INCI: Hedera Helix (ivy) Extract)

poprawia mikrokrążenie, przyspiesza metabolizm komórkowy i wygładza skórę, chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. 

Ekstrakt kakao (INCI: Theobroma Cacao Extract)

zawiera witaminy A, E, F, magnez oraz kompleks substancji pobudzających w skórze produkcję beta-endorfin (substancji poprawiających samopoczucie skóry).

Ekstrakt z bławatka (INCI: bluebottle Extract)

bogate źródło flawonoidów, soli mineralnych, kwasów organicznych i witaminy C - działa kojąco, przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia. Wspaniale pielęgnuje skórę wrażliwą a szczególnie okolice oczu.

Ekstrakt zielonej herbaty (INCI: Camelia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract)

obfituje w polifenole, które zapewniają silne działanie antyoksydacyjne. Wzmacniają one system odpornościowy oraz chronią komórki skóry przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku działania promieni słonecznych oraz szkodliwych czynników środowiskowych.

Hydrolat różany (INCI: Rosa Damascena Flower Water)

zawiera ok. 0,2 - 1,1% różanego olejku eterycznego. Działa łagodząco, wygładzająco, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.

ekstrakt glicerynowo-wodny z kawy

jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i palmitynowy, fitosterole, związki aromatyczne, odpowiedzialne, za charakterystyczny zapach palonej kawy oraz zawiera witaminę E i znaczną ilość kofeiny.  Poprawia mikrokrążenie. Przyspiesza proces lipolizy (rozpad tłuszczy). Oczyszcza i ujędrnia skórę.

Kofeina (INCI: Caffeine)

stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu a także, ze względu na efekt drenażu tkanek, działa detoksykująco. Poprawia mikrokrążenie krwi w tkankach skóry, zwiększa jej sprężystość.

Kawa arabska (Coffea arabica )

 bogata w  kofeinę (0,8-2,8%) , w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwas galusowy i cytrynowy oraz  olejek eteryczny kawowy.

naturalna krzemionka

dzięki bardzo drobnej średnicy ziarenek, nie drażniąc skóry, dokładnie usuwa martwe komórki  naskórka

sól morska

pełni funkcję doskonałego środka ściernego, dokładnie oczyszcza skórę, usuwa martwe komórki, poprawia krążenie, działa antybakteryjnie, łagodzi efekt trądziku, uzupełnia składniki mineralne, zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawia zdolność przyswajania składników aktywnych stosowanych w kolejnych etapach zabiegu

Pantenol (INCI: Panthenol)

prowitamina witaminy B5 czyli kwasu pantotenowego. Należy do grupy z witamin B, bez których nie mógłby prawidłowo przebiegać cykl przemian metabolicznych komórek. Łatwo wchłania się przez barierę warstwy rogowej. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka, przyspieszając gojenie i łagodząc podrażnienia. Działa przeciwzapalnie. Podwyższa wilgotność skóry, uelastycznia ją. Dzięki temu skóra jest miękka i jędrna. Przyspiesza opalanie, a jednocześnie chroni skórę przed skutkami nadmiernego działania promieni UV.

Lanolina (INCI: Lanolin)

produkt uboczny otrzymywany przy oczyszczaniu wełny owczej. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "lano" co oznacza wełna. Doskonale wchłania się w skórę, uzupełnia jej barierę lipidową i hamuje utratę wody, dzięki czemu działa zmiękczająco i nawilżająco. Stosuje się ją jako środek wygładzający, natłuszczający i uelastyczniający skórę.

Gliceryna

posiada silne właściwości higroskopijne. Jest jednym z najstarszych czynników wykorzystywanych do nawilżania skóry. Przyciąga wodę z otoczenia zatrzymując wilgoć w warstwie rogowej naskórka, dzięki czemu w sposób widoczny go nawilża. Wyraźnie poprawia elastyczność i miękkość skóry. Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego.

Masło mango (Mangifera indica Oil)

pozyskiwane z owoców mango. Zawiera wysokie stężenie kwasu stearynowego i oleinowego. W zetknięciu ze skórą ulega stopieniu, co gwarantuje przyjemne rozprowadzanie kosmetyku. Wygładza nawet najbardziej wysuszoną skórę i przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra Root Extract)

zawiera  gabradynę, która rozjaśnia skórę i pomaga pozbyć się przebarwień. kwas glicyryzynowy zawarty w ekstrakcie z lukrecji jest znany z działania antybakteryjnego przez co znakomicie pielęgnuje skórę trądzikową.

Ekstrakt z lnu (Linum usitatissimum Seed Extract)

ekstrakt z nasion lnu na bazie silnie nawilżającej gliceryny. Zawiera szereg substancji o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Reguluje gospodarkę tłuszczową skóry. Zapobiega powstawaniu trądziku i zatykaniu ujść gruczołów skórnych.

Kwas mlekowy (Lactic acid)

należy do grupy alfa-hydroksykwasów i jest otrzymywany wyniku fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego. Jest  związkiem silnie nawilżającym. Stymuluje  procesy złuszczania naskórka wpływając tym samym na rozjaśnienie przebarwień i redukcję płytkich zmarszczek. 

Glinka różowa (Kaolin)

naturalny produkt mineralny: Zawiera mikroelementy i sole mineralne (między innymi wysokie stężenie krzemu i tlenku glinu). Wchłania nadmiar sebum, a tym samym czyni skórę matową i zapobiega powstawaniu zaskórników.

Olej z pestek truskawek (Fragaria Ananassa Seed Oil)

Zawiera unikalną kombinację kwasów omega (3, 6, 9) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania bariery lipidowej naskórka, które omega nie tylko chronią przed utratą wody, ale także normalizują pracę gruczołów łojowych . Zawarta w oleju witamina E neutralizuje  wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom DNA. Naturalne fitocydy wykazują delikatne działanie bakteriobójcze nie naruszając prawidłowej flory bakteryjnej skóry. Kwas elagowy pełni rolę naturalnego filtra UV i redukuje zmarszczki.

Olej ryżowy( Oryza Sativa Bran Oil)

tłoczony na zimno z nasion ryżu Zawiera kwas oleinowy oraz linolowy, oraz  witaminę E. Tokotrienol zapobiega uszkodzeniom DNA. Olej ten zawiera naturalne filtry UV. Olej ryżowy jest bardzo delikatny i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Olej makadamia (Macadamia Ternifolia Nut Oil)

tłoczony na zimno z orzechów makadamia. Zawiera glicerydy kwasu oleinowego, palmitynowego a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazuje silne powinowactwo do skóry i cementu międzykomórkowego , przez co jest świetnie tolerowany przez nawet najbardziej wrażliwą skórę.

Olejek z mięty zielonej (Mentha viridis Leaf Oil)

olejek eteryczny otrzymywany w procesie destylacji parą wodną liści rośliny mentha viridis . Zawiera wysokie stężenie karwonu decydujące o apetycznym słodkim, miętowym zapachu.

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego (Ginkgo Biloba Leaf Extract)

glicerynowy ekstrakt z liści Ginkgo BilobaZawiera wiele substancji działających przeciwstarzeniowo min. polifenole i flawonoidy. Substancje te wykazują działanie antyoksydacyjne, stymulują syntezę kolagenu i uszczelniają naczynia krwionośne, stąd są używane do pielęgnacji  skóry dojrzałej i wymagającej szczególnego odżywienia.

Guma guar (Cyamopsis tetragonoloba gum)

jest polisacharydem pozyskiwanym z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba występującej na terenach Indii i USA. Pęcznieje w kontakcie z wodą, stąd jest wykorzystywana jako naturalna substancja żelująca.

Środki powierzchniowo czynne (Disodium Lauryl Sulfosuccinate (and) Sodium Cocoyl Isothionate (and) Zea Mays (corn) starch (and ) Cetearyl alcohol and Hydrogenated Castor Oil (and) Cocoamidopropyl Betaine)

łagodna dla skóry mieszanina środków powierzchniowo czynnych pochodzenia naturalnego. W przeciwieństwie do syntetycznych środków powierzchniowo czynnych nie podrażniają skóry i nie wysuszają jej. Skutecznie usuwają zanieczyszczenia z powierzchni skóry.

Alkohol cetylowy (Cetyl alkohol)

nawilżająca substancja tłuszczowa. Tworzy lipidowy film na powierzchni skóra ograniczając parowanie wody ze skóry. Z łatwością penetruje przez martwy naskórek przez co skutecznie kondycjonuje także żywe partie skóry.

Olejek lotosowy (Lotus Oil)

otrzymywany  z kwiatów lotosu, uznawany symbol wiecznie odradzającego się piękna, ciągłego rozkwitu i młodości. Pachnie kobieco i tajemniczo.

Woda rumiankowa (Anthemis Nobilis Flower Water)

hydrolat pozyskiwany w wyniku destylacji kwiatów rumianku parą wodną. Zawiera cenne substancje roślinne rozpuszczalne w wodzie. Działa łagodząco i tonująco.

Pigmenty mineralne (Mica, Titanium Dioxide, Silver Oxide)

substancje nieorganiczne pochodzenia mineralnego. Działają promieniochronnie. Pięknie rozświetlają skórę, przez co wygląda świeżo i zdrowo.

Olejek goździkowy (Eugenia caryophylli Oil)

naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z pąków goździka. Stosowany w aromaterapii jako substancja łagodząca stany depresyjne i przeciwdziałająca zmęczeniu umysłowemu. Ma przyjemny korzenny zapach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl