Składniki » Ekstrakt z kawy

Ekstrakt z kawy (Coffea Arabica Seed Extract)

Ekstrakt z ziaren kawy znalazł zastosowanie w kosmetyce głównie dzięki wysokiej zawartości kofeiny oraz charakterystycznemu, przyjemnemu zapachowi. Kofeina, dzięki zawartości związków polifenolowych posiada właściwości antyoksydacyjne. Jest stosowana głównie w celu redukcji zmarszczek i ujednolicenia kolorytu skóry. Stosowana jako dodatek do kremów pod oczy daje efekt rozjaśniający. Przeciwdziała opuchnięciom pod oczami, ze względu na zdolność poprawienia mikrokrążenia krwi, a także właściwości ściągające. Ponadto nadaje skórze blask i uelastycznia. Kofeina sprawdza się jako dodatek do kawowego peelingu mechanicznego. Peeling ten ma na celu usunięcie zrogowaciałych warstw naskórka. Dodatkowo, dzięki pobudzeniu przepływu krwi w naczyniach krwionośnych, kofeina powoduje przyśpieszenie rozkładu do kwasów tłuszczowych. Z tego względu ekstrakt z kawy wykorzystuje się często w zabiegach powodujących redukcję tkanki tłuszczowej i cellulitu. Niezwykle interesującą właściwością ekstraktu z kawy jest ochrona fibroblastów skórnych przed uszkodzeniami powodowanymi promieniowaniem UVB. Poza działaniem fotoprotekcyjnym hamuje fotostarzenie skóry. Przyjemny zapach kawy wykorzystywany jest w salonach kosmetycznych do aromaterapii.

Źródła:

Chiang, H. M., Chen, C. W., Chen, C. C., Wang, H. W., Jhang, J. H., Huang, Y. H., & Wen, K. C. (2015). Role of Coffea arabica extract and related compounds in preventing photoaging and photodamage of the skin. In Coffee in Health and Disease Prevention (pp. 523-530). Academic Press.
Wu, P. Y., Huang, C. C., Chu, Y., Huang, Y. H., Lin, P., Liu, Y. H., ... & Chiang, H. M. (2017). Alleviation of ultraviolet B-induced photodamage by Coffea arabica extract in human skin fibroblasts and hairless mouse skin. International journal of molecular sciences, 18(4), 782.
Matysek-Nawrocka, M., & Cyrankiewicz, P. (2016). Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach. Postępy Fitoterapii, 17(2), 139-144
Dudka, K., Baran, M., & Karpik, E. (2016). Roślinne metabolity wtórne i ich zastosowanie w kosmetyce. Przegląd wybranych prac z zakresu enzymologii, 99.

 

Produkty z ekstraktem z kawy:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium