Składniki » Masło kakaowe

 

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter)

Masło kakaowe wytwarza się z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Ma jasny kolor i przyjemny, słodki, kakaowy zapach. Głównymi składnikami masła kakaowego są znaczne ilości kwasów tłuszczowych, w tym nasyconych (palmitynowy ok. 25%, stearynowy ok. 35%) i nienasyconych (oleinowy ok. 38%, linolowy ok. 2%). Zawiera również wolne kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, PP, A, E i D. Kakao zawiera w swoim składzie cenne biopierwiastki, takie jak żelazo, miedź i magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry. W tłuszczu kakaowym znajdują się związki polifenolowe, neutralizujące wolne rodniki, dzięki czemu przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się skóry. Obecna w kakao kofeina, podobnie jak w przypadku kawy, pomaga w spalaniu związków lipidowych. Masło kakaowe wykazuje silne właściwości pielęgnujące skórę. Ma działanie natłuszczające, zmiękczające i uelastyczniające. Skutecznie ogranicza transepidermalną utratę wody z naskórka. Często jest wykorzystywane w preparatach do opalania, gdyż nie tylko doskonale pielęgnuje, ale także łagodzi oparzenia słoneczne i stany zapalne skóry. Bardzo ważną właściwością masła kakaowego jest potwierdzony wieloma niezależnymi badaniami wpływ na redukcję widoczności już istniejących rozstępów skórnych (Striae gravidarum) oraz zapobieganie powstawaniu nowych. Preparaty kosmetyczne, do których dodawane jest masło kakaowe, nabierają zawsze przyjemnego, słodkiego aromatu czekolady. Tłuszcz kakaowy obecny jest również w odżywkach, szamponach i innych preparatach do włosów, wygładzając i zmiękczając ich włókno.

Źródła:

Matysek-Nawrocka, M., & Cyrankiewicz, P. (2016). Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach. Postępy Fitoterapii, 17(2), 139-144.
Osman, H., Usta, I. M., Rubeiz, N., Abu‐Rustum, R., Charara, I., & Nassar, A. H. (2008). Cocoa butter lotion for prevention of striae gravidarum: a double‐blind, randomised and placebo‐controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 115(9), 1138-1142.
Buchanan, K., Fletcher, H. M., & Reid, M. (2010). Prevention of striae gravidarum with cocoa butter cream. International Journal of Gynecology & Obstetrics, 108(1), 65-68.

 

Produkty z masłem kakaowym:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium