Składniki » Masło mango

 

Masło mango (Mangifera Indica Seed Butter)

Masło mango jest pozyskiwane z pestek owoców mango indyjskiego, poprzez tłoczenie na zimno. Owoc ten jest znanym, naturalnym źródłem przeciwutleniaczy obniżających wpływ wolnych rodników na ludzki organizm i zawiera między innymi: związki fenolowe, kwas askorbinowy (witamina C) i β-karoten. Masło z mango jest surowcem wykorzystywanym w recepturach preparatów kosmetycznych ze względu na zawartość cennych kwasów, m.in. kwasu palmitynowego, stearynowego, oleinowego i linolowego. Ponadto preparaty zawierające olej z nasion mango mają doskonałe właściwości nawilżające i okluzyjne. Masło bardzo dobrze nawilża, uelastycznia i regeneruje skórę, wzmacniając barierę lipidową i odbudowując cement międzykomórkowy. Dodatkowo ekstrakty z owoców mango mogą zapobiegać uszkodzeniom keratynocytów spowodowanym działaniem promieniowania UVB. Ze względu na powyższe zdolności masło mango może być stosowane w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym, chroniącym przed promieniowaniem, nawilżającym i odżywczym.

Źródła:

Ronpirin, C., Pattarachotanant, N., & Tencomnao, T. (2016). Protective Effect of Mangifera indica Linn., Cocos nucifera Linn., and Averrhoa carambola Linn. Extracts against Ultraviolet B-Induced Damage in Human Keratinocytes. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.
Wu, S., Tokuda, M., Kashiwagi, A., Henmi, A., Okada, Y., Tachibana, S., & Nomura, M. (2015). Evaluation of the fatty acid composition of the seeds of Mangifera indica L. and their application. Journal of oleo science, 64(5), 479-484.
Mustapha, A. A., Enemali, M. O., Olose, M., Owuna, G., Ogaji, J. O., Idris, M. M., & Aboh, V. O. (2014). Phytoconstituents and Antibacterial efficacy of Mango (Mangifera indica) leave extracts. Journal of Medicinal Plants Studies, 2(5), 19-23.
Ajila, C. M., & Rao, U. P. (2013). Mango peel dietary fibre: Composition and associated bound phenolics. Journal of functional foods, 5(1), 444-450.
Zielonka-Brzezicka, J., Synowiec, L., Nowak, A., & Klimowicz, A. (2017). Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii. Post Fitoter, 18(2), 126-131.

 

Produkty z masłem mango:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium