Składniki » Olej awokado

 

Olej awokado (Persea Gratissima Oil)

Olej awokadootrzymywany jest w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Surowiec ten jest tłustym emolientem o zielonkawej barwie i mętnej, dość gęstej konsystencji. Najważniejszymi składnikami oleju awokado są: kwas oleinowy, glicerydy kwasu linolowego, glicerydy innych kwasów tłuszczowych takich jak, np.: palmitooleinowego, palmitynowego czy stearynowego. Zawarty w emulsjach kosmetycznych olej z awokado dostarcza skórze zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnymi składnikami skóry. Olej awokado zwany jest olejem 7 witamin (A,B,D,E,H,K,PP). Wykazuje działanie silnie nawilżające, ożywiające naskórek. Odznacza się dużą zgodnością z naturalnymi lipidami skóry, uzupełniając barierę lipidową. Może być używany jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej, starzejącej się. Jest także polecany do skóry wrażliwej, gdyż nie wykazuje działania drażniącego ani uczulającego.

Źródła:

Kilian-Pięta, E. (2019). Ciekłokrystaliczność głównego składnika emulsji kosmetycznej. Działanie regenerujące i nawilżające barierę hydrolipidową naskórka.
Bem, B. (2003). Rola wyższych kwasów tłuszczowych w fizjologii skóry. Polish Journal of Cosmetology. 2, 93-101.
Strona internetowa Zrobsobiekrem.pl

 

Produkty z olejem awokado:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium