Składniki » Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni (Cucurbita Pepo Seed Oil)

Olej z nasion dyni pozyskiwany jest najczęściej metodą tłoczenia na zimno. Wyróżnia się specyficznymi walorami sensorycznymi. Posiada jasnozieloną barwę z domieszką pomarańczowej do ciemnozielonej z intensywnym czerwonym zabarwieniem. Charakteryzuje go również łagodny, owocowy, a czasami orzechowy zapach. Olej z nasion dyni jest szczególnie bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 84% wszystkich kwasów tłuszczowych. Są to między innymi kwasy: palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolowy. Olej ten zawiera ponadto sterole roślinne, biopierwiastki, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, szczególnie α- i γ-tokoferol oraz karotenoidy, głownie luteinę i zeaksantynę. Związki te wykazują szereg korzystnych efektów dla zdrowia człowieka. Cennym prozdrowotnym składnikiem oleju z nasion dyni są także kwasy fenolowe, uczestniczące m.in. w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto, skwalen oraz barwniki roślinne występujące w oleju z nasion dyni wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki obecności związków biologicznie aktywnych o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwutleniających w olej z pestek dyni jest skutecznym składnikiem preparatów odnawiających i przyspieszających gojenie ran. Olej ten jest wykorzystywany kosmetykach przeznaczonych do cery suchej, łuszczącej się, zniszczonej oraz dojrzałej.

Źródła:

Michalak, M., Paradowska, K., & Zielińska, A. (2018). Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów. Postępy Fitoterapii, 19(1), 10-17.
Bardaa, S., Halima, N. B., Aloui, F., Mansour, R. B., Jabeur, H., Bouaziz, M., & Sahnoun, Z. (2016). Oil from pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds: evaluation of its functional properties on wound healing in rats. Lipids in health and disease, 15(1), 1-12.
Antoniewska, A., Adamska, A., Rutkowska, J. & Zielińska, M. (2017). Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Probl Hig Epidemiol., 98(1): 17-22

 

Produkty z olejem z pestek dyni:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium