Składniki » Olej ryżowy

 

Olej ryżowy (Oryza Sativa Bran Oil)

Olej ryżowy jest otrzymywany z otrębów ryżu. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, mirystynowy, palmitynowy oraz stearynowy. Kwasy oleinowy i linolowy posiadają właściwości regenerujące i zmiękczające skórę. Stosowanie tego oleju pozwala więc pozbyć się nieprzyjemnego uczucia suchości i szorstkości naskórka. Olej zawiera ponadto znaczne ilości witaminy E i gamma-oryzanolu. Obecność tych składników sprawia, iż olej ten posiada silne właściwości przeciwstarzeniowe. Witamina E zawarta w oleju ryżowym dodatkowo wpływa korzystnie na gospodarkę wodną skóry, chroni włókna kolagenu i elastyny oraz odmładza skórę. Olej ryżowy zawiera również ceramidy, które są odpowiedzialne za odżywienie skóry oraz wygładzenie drobnych zmarszczek. Kolejną właściwością tego oleju jest rozjaśnianie przebarwień. Systematyczne stosowanie tego oleju sprawia, iż cera staje się widocznie bardziej promienna i pełna blasku. Olej ryżowy jest polecany do każdego rodzaju cery. Szczególnie rekomenduje się go dla osób posiadających cerę dojrzałą oraz wrażliwą, skłonną do podrażnień.

Źródła:

Zdrojewicz, Z., Jagodziński, A., & Kowalik, M. (2017). „Ryż to zdrowie–prawda czy mit?”. Medycyna Rodzinna, 20(1), 53-59.
Strona internetowa: biotechnologia.pl

 

Produkty z olejem ryżowym:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium