Składniki » Olej truskawkowy

 

Olej truskawkowy (Fragaria Ananassa Seed Oil)

Olej z pestek truskawek jest otrzymywany w procesie toczenia na zimno nasion z pestek truskawek. Olej jest bogatym źródłem szeregu korzystnych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą kwasy: linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy. Zawiera również wiele fitosteroli i tokoferoli, działających przeciwstarzeniowo. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są składnikiem wielu struktur ludzkiego ciała i uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Pełnią funkcję ważnego czynnika budulcowego cementu komórkowego, który jest odpowiedzialny za spajanie komórek warstwy rogowej naskórka. Niedobór NNKT może prowadzić do zwiększenia transepidermalnej utraty wody z naskórka (TEWL) oraz przyspieszeniu procesu starzenia się skóry. Najważniejszym kwasem tłuszczowym jest kwas linolowy (LA), stanowiący źródło dla pozostałych kwasów z grupy omega-6. Reguluje on procesy keratynizacji naskórka, ma również zdolność do częściowej absorpcji promieniowania UV.

Źródła:

Strona internetowa biotechnologia.pl

 

Produkty z olejem truskawkowym:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium