Składniki » Olej z pestek moreli

 

Olej z pestek moreli (Prunus Armeniaca Kernel Oil)

Olej z pestek moreli powstaje w procesie tłoczenia na zimno pestek moreli. Prawie 90% składu tego cennego oleju to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), z czego 58,5% stanowi kwas oleinowy (z grupy omega-9), a 29,3% kwas linolowy (z grupy omega-6). Olej z pestek moreli jest także źródłem witamin A, B i E. Ma działanie antyutleniające poprzez neutralizowanie wolnych rodników. W jego skład wchodzi także witamina B17, czyli tzw. amigdalina. Olej charakteryzuje się jasnym, lekko żółtym kolorem i orzechowym zapachem z nutą migdałową. Należy do grupy olejów z grupy półschnących, które szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy. Będzie świetny do pielęgnacji cer normalnych i mieszanych. Właściwości nawilżające i regenerujące oleju z pestek moreli sprawiają, że naskórek szybciej się odbudowuje, a skóra staje się jedwabista, gładka i zdrowa. Dodatkowo łagodzi i odżywia skórę. Polecany jest także do pielęgnacji spierzchniętych ust.

Źródła:

Strona internetowa: biotechnologia.pl
Litwinek, A., Zmysłowska, W., & Oczkowska, U. (2020). Naturalne oleje roślinne w pielegnacji skory. Роль інновацій в трансформації образу сучасної науки, 155.
Gupta, A., Sharma, P. C., Tilakratne, B. M. K. S., & Verma, A. K. (2012). Studies on physico- chemical characteristics and fatty acid composition of wild apricot (Prunus armeniaca Linn.) kernel oil.

 

Produkty z olejem z pestek moreli:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium