Składniki » Olej z rokitnika

 

Olej z rokitnika (Hippophae Rhamnoides Fruit Oil)

Olej rokitnikowy jest pozyskiwany z miąższu lub nasion owoców rokitnika. Odznacza się unikalnym składem kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i garbników, a także witamin cenionych w kosmetyce. Zawarta w nim w dużych ilościach witamina C działa przeciwutleniająco i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Wyrównuje również koloryt skóry. Witamina C w rokitniku jest bardzo trwała i jej zawartość nie zmniejsza się w czasie obróbki termicznej rośliny, gdyż rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tę witaminę. Olej rokitnikowy jest cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole, tokotrienole (witamina E) i karotenoidy. Obecność witaminy E w takiej postaci wzmacnia ściany naczyń włosowatych. Witamina A występująca pod postacią karotenoidów zapewnia właściwości regenerujące i przeciwzmarszczkowe. Olej rokitnikowy jest dobrze wchłaniający się, nie pozostawia uczucia tłustości. Wykazuje działanie odżywcze, przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne i promieniochronne. Jest cennym surowcem stosowanym w przemyśle kosmetycznym jako składnik preparatów do skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej, a także naczyniowej i z trądzikiem.

Źródła:

Resich-Kozieł, L., & Niemyska, K. (2020). oleju z rokitnika w kosmetologii.
Piłat, B., Zadernowski, R. (2016). „Owoce rokitnika (Hippophae rhamnoides L.)–bogate źródło związków biologicznie aktywnych”. Postępy Fitoterapii, 17(4), 298-306.
Zielińska, A., Nowak, I. (2014). Fatty acids in vegetable oils and their importance in cosmetic industry. CHEMIK nauka-technika-rynek, 68(2), 103-110.
Michalak, M., Paradowska, K., Zielińska A. (2018). Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów. Postępy Fitoterapii, 19(1), 10-17.
Beveridge, T., Li, T. S., Oomah, B. D., Smith, A. (1999). Sea buckthorn products: manufacture and composition. Journal of agricultural and food chemistry, 47(9), 3480-3488.
Uauy, R., Dangour, A. D. (2006). Nutrition in brain development and aging: role of essential fatty acids. Nutrition reviews, 64(suppl_2), S24-S33.

 

Produkty z olejem z rokitnika:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium