Składniki » Olejek różany

Olejek różany (Rosa Damascena Flower Oil)

Olejek różany powstaje w wyniku procesu destylacji kwiatów róży. Do pozyskiwania olejków wykorzystuje się wiele odmian róż, jednak ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne za najlepszy gatunek róży uznaje się uprawianą na południu Europy różę damasceńską (Rosa damascena). Na wyprodukowanie 1 kilograma olejku potrzeba aż 4 ton płatków kwiatów. Olejek zawdzięcza swój charakterystyczny, różany aromat terpenom, do których zalicza się nerol i geraniol. Olejek różany charakteryzuje się właściwościami przeciwdepresyjnymi, uspokajającymi, a ponadto łagodzi bóle głowy. Stosowany zewnętrznie posiada podobne właściwości do oleju różanego. Działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Poza tym jest składnikiem kremów i płynów do cery suchej, zmęczonej i wrażliwej.

Źródła:

Kaszuba, M., Viapiana, A., & Wesołowski, M. (2019). Dzika róża (Rosa canina L.) jako źródło witamin i przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Farm Pol, 75(2), 97-102.
Mazur M. Młodość zaklęta w płatkach róż Youth trapped in rose petals. Zeszyty Studenckiego Ruchu Naukowego Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2015/24.
Kubat-Sikorska, A., Stryjecka, M., & Kiełtyka-Dadasiewicz, A. (2016). Znaczenie karotenoidów w kosmetologii i ich naturalne źródła. KOSMETOLOGII, 25, 34-35.
Radosz, A., Klasik-Ciszewska, S., & Duda-Grychtoł, K. (2018). Kosmetyczne i lecznicze zastosowanie roślin ozdobnych. Med Rodz, 21(1A), 65-71.

 

Produkty z olejkiem różanym:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium