Masło shea (Butyrospermum Parkii Butter)
Masło shea, zwane również masłem karite ma formę twardego masła o biało-beżowym odcieniu, który po rozgrzaniu w dłoniach przybiera konsystencję płynnego i tłustego oleju. Pozyskuje się je z nasion afrykańskiego drzewa Masłosza Parka, które zawiera duże ilości żywic, kwasu oleinowego i stearynowego. Składniki te chronią warstwę rogową skóry przed nadmierną utratą wody, a także uzupełniają cement międzykomórkowy, zapewniając skórze odpowiednie nawilżenie, elastyczność i jędrność. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a także stanowią naturalny filtr UV. Masło karite ma działanie nawilżające, natłuszczające, działa kojąco i przeciwświądowo. Przyczynia się do redukcji podrażnień naskórka, wpływa na regenerację skóry oraz rozjaśnia przebarwienia. Dzięki swoim właściwościom emoliencyjnym tworzy na skórzę film, zabezpieczający przed przeznaskórkową utratą wody.
Źródła:
Wszołek, K., & Piotrowska, A. (2019). Analiza składu wybranych kosmetyków dla pacjentów onkologicznych. Kosmetologia Estetyczna, 8(5), 575-580
Jastrzębska-Więsek, M., Rychtyk, J., Partyka, A., Ludwikowska, B., & Wesołowska, A. (2018). Współczesne możliwości terapii rozstępów. Farmacja Polska, 74(7).
Cisowski, W., Fecka, I., & Włodarczyk, M. (2017). Owoce arganii (Argania spinosa (L.) Skeels) źródłem oleju tłustego.
Strona internetowa biotechnologia.pl
Produkty z masłem shea: