Składniki » Olej kokosowy

Olej kokosowy (Cocos Nucifera Oil)

Olej kokosowy (Cocos Nucifera (Coconut) Oil) jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zawiera także witaminy E i K, żelazo oraz związki fenolowe. Dzięki zawartości tych składników ma działanie przeciwutleniające. Wykazuje zdolność do wiązania wody i zatrzymywania jej w głębszych warstwach skóry. Tworzy również barierę ochronną o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Jako surowiec kosmetyczny olej kokosowy może być wykorzystywany na wiele sposobów. Jest substancją praktycznie niealergizującą, dlatego może być stosowany w pielęgnacji skóry noworodków, osób z atopową skórą a także w zaburzeniach procesu rogowacenia. Olej kokosowy ma właściwości emoliencyjne, tworząc na powierzchni skóry barierę ochronną. Dowiedziono, że olej z miąższu kokosa wpływa pozytywnie na gojenie się ran i wszelkich mechanicznych uszkodzeń naskórka. Dodatkowo, jest olejem bazowym w różnych technikach masażu.

Źródła:

Verallo-Rowell, V. M., Katalbas, S. S., & Pangasinan, J. P. (2016). Natural (mineral, vegetable, coconut, essential) oils and contact dermatitis. Current allergy and asthma reports, 16(7), 1-11.
Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2010). Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats. Skin pharmacology and physiology, 23(6), 290-297.
Lamer-Zarawska, E., Chwała, C., & Gwardys, A. (2012). Rośliny w kosmetyce i kosmetologii, Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa.
Agero, A. L., & Verallo-Rowell, V. M. (2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis, 15(3), 109-116.
Piotrowska A., Totko-Borkusiewicz N., Klucznik A. Olej kokosowy–możliwości zastosowań kosmetycznych. Postępy Fitoterapii 2 (2019): 136-144.

 

Produkty z olejem kokosowym:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium