Olej różany (Rosa Canina Oil)
Olej różany może być pozyskiwany z całych owoców dzikiej róży (Rosa Canina Fruit Oil) lub z nasion (Rosa Canina Seed Oil). Charakteryzuje się lekko brązową lub ciemno żółtą barwą. W skład oleju z nasion dzikiej róży wchodzą sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy linolenowy i linolowy, które wzmacniają barierę ochronną skóry oraz nadają jej efekt odżywienia i regeneracji. Dodatkowo, olej różany jest obfity w karotenoidy, witaminy A, D, E, K oraz pochodne witaminy C i sole mineralne.
Działanie kosmetyczne oleju z róży na skórę jest niezwykle wszechstronne: zmiękczające, przeciwutleniające, a co za tym idzie przeciwzmarszczkowe. Wykazano, że olej ten stosowany na skórę zmniejsza pigmentację skóry, redukuje przebarwienia, zmiany potrądzikowe, blizny i rozstępy, a także pomaga utrzymać prawidłowe nawilżenie i opóźnia pojawianie się zmarszczek.
Olej różany wykorzystywany jest w fitoterapii w celu leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran oraz w kosmetykach do pielęgnacji zniszczonych włosów, poprawiając ich elastyczność. Dzięki przyjemnemu, kwiatowemu zapachowi, olej różany działa aromaterapeutycznie wpływając na obniżenie poziomu stresu oraz poprawiając koncentrację.
Źródła:
Schagen, S. K., Zampeli, V. A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 298-307.
Michalak, M., & Kieltyka-Dadasiewicz, A. (2018). Oils from fruit seeds and their dietetic and cosmetic significance. Herba Polonica, 64(4).
Mazur M. Młodość zaklęta w płatkach róż Youth trapped in rose petals. Zeszyty Studenckiego Ruchu Naukowego Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2015/24.
Produkty z olejem różanym: